Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

3.700.000€ για νέους δρόμους στην πόλη

Όταν ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2011 τη διοίκηση του ενιαίου Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, καθημερινά λάμβανα στο γραφείο μου μια επιστολή από τους υπεύθυνους μηχανικούς του Δήμου, που ανέφεραν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν δρόμοι της πόλης. Δρόμοι σε πολλά σημεία επικίνδυνοι για την ασφάλεια των διερχομένων. Οι δυο μηχανικοί που τις υπέγραφαν, προσπαθούσαν με τον τρόπο αυτό να βγάλουν από πάνω τους την όποια ευθύνη είχαν σε περίπτωση ατυχήματος, μεταφέροντας την ευθύνη και την πίεση στη διοίκηση να προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις.
Αυτή την ίδια επιστολή έστελναν για περισσότερα από δυο χρόνια στον προηγούμενο Δήμαρχο Νίκαιας και συνέχισαν για πολλούς μήνες να τη στέλνουν και σε 'μενα.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε θα μπορούσε να κατηγορήσει για ανευθυνότητα τους μηχανικούς, καθώς το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και το οδόστρωμα σε ορισμένα σημεία ήταν όντος επικίνδυνο. Το κακό είναι ότι δε μιλούσαμε για 10-20 δρόμους, αλλά για 200 που θα έπρεπε άμεσα να ασφαλτοστρωθούν. Πώς να βρεθούν όμως τα χρήματα σε ένα Δήμο χρεωμένο με 90 εκατομμύρια ευρώ;
Η προσπάθειά μου όλη στράφηκε σε κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο μεγάλο έργο και οι επιλογές ήταν δυο: ΕΣΠΑ ή Περιφέρεια Αττικής. Μετά από δυο χρόνια, ιεραρχώντας το παραπάνω ως το μεγαλύτερο και άμεσο πρόβλημα που θα έπρεπε να επιλύσω, καταφέραμε μέσω Ε.Ε.Τ.Α.Α. να ενταχθεί το έργο στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, με το υπέρογκο ποσό των 3.700.000€.
Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο με ένα τόσο μεγάλο ποσό θα μπορούσαμε ουσιαστικά να παρέμβουμε στο οδικό δίκτυο της πόλης και να το αποκαταστήσουμε.
Ολοκληρώσαμε γρήγορα τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, υπογράφτηκαν τα συμφωνητικά και έτσι επιτέλους σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ξεκινάει ένα τόσο μεγάλο και αναγκαίο έργο για την πόλη.
Από σήμερα και για μήνες θα βλέπετε καθημερινά τα συνεργεία και τα μηχανήματα να ξαναστρώνουν δρόμους και να αποκαθιστούν το κατεστραμμένο οδόστρωμα με νέο.
Το έργο θα ξεκινήσει από τη Νεάπολη (που λόγω κλίσεων έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα) και θα κατεβαίνει προς τα κάτω. 
Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να απαντήσουμε σε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της πόλης που την ταλανίζει χρόνια με ένα έργο αξίας 3.700.000€ που δε θα επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τις τσέπες των δημοτών μας.

Γιώργος Ιωακειμίδης
Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη