Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου μας


Η προσχολική αγωγή και η φροντίδα της 3ης ηλικίας

Α.- Βρεφικοί και Νηπιακοί Σταθμοί
Στο Δήμο μας σήμερα λειτουργούν 4 βρεφικά τμήματα με 129 βρέφη και 11 τμήματα νηπίων με 644 παιδάκια. Παρά τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες, η προσπάθεια της Διοίκησης, επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς στόχους: Από τη μια μεριά να βελτιωθούν οι συνθήκες, ο εξοπλισμός και το σύνολο των υπηρεσιών και από την άλλη, να εξοικονομηθούν πόροι και να μειωθούν τα έξοδα του Δήμου μας.
Σήμερα είμαστε σε θέση να έχουμε υλοποιήσει τα παραπάνω, όχι μόνο χωρίς να επιβαρύνουμε τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, αλλά αντίθετα έχοντας πετύχει σημαντικές μειώσεις έως και μηδενισμό τους. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των 5 Σταθμών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούνται πλήρως από αυτό, απαλλάσσοντας πλήρως τους γονείς από το βάρος των τροφείων.
Τρεις Παιδικοί Σταθμοί μεταφέρθηκαν σε νέα κτήρια που διαμορφώθηκαν κατάλληλα από συνεργεία του Δήμου μας, ενώ στους τέσσερις που παραμένουν σε ενοικιαζόμενα, πετύχαμε μειώσεις των μισθωμάτων που φτάνουν το 30%. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι συνθήκες για τα παιδάκια να είναι ασύγκριτα καλύτερες και ταυτόχρονα ο Δήμος να εξοικονομεί περίπου 5000€ το μήνα. Οι νέοι Σταθμοί που διαμορφώθηκαν βρίσκονται στο νέο κτήριο που κατασκευάστηκε στην οδό Τυάνων στα Άσπρα Χώματα, στο κτήριο που παραχωρήθηκε από τη Χ.Α.Ν. Νίκαιας στην Οσία Ξένη και στη διασταύρωση Ακροπόλεως & Νέστωρος στη Χαλκηδόνα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ το νέο σύγχρονο κτήριο στο Ρέντη που θα στεγάσει Βρεφικό Σταθμό 80 θέσεων, ενώ ήδη υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού σε οικόπεδο 1584,67 τ.μ. επί των οδών Π. Ράλλη – Κομνηνών – Αχιλλέως (δίπλα στις πρώην σχολές «Ηράκλειτος») στη Νίκαια.
Στα παραπάνω αποτελέσματα αξίζει να προστεθεί ότι για την περίοδο 2013 – 2014 ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις των γονέων, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, η θέρμανση - ψύξη των κτηρίων, είναι πλέον σε άριστη κατάσταση, ενώ το διαιτολόγιο των παιδιών καθορίζεται και ελέγχεται από παιδιάτρους.
Σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι συνολική εικόνα των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, όχι απλά δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε πριν από λίγα μόλις χρόνια, αλλά συνεχίζει να βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και γενική απαξίωση των προνοιακών δομών από το κεντρικό κράτος.

Β.- Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Τα 11 Κ.Α.Π.Η. του Δήμου (8 στη Νίκαια και 3 στο Ρέντη), συγκεντρώνουν περίπου 3500 μέλη, ενώ στεγάζονται σε κτήρια και υποδομές που συνεχώς βελτιώνονται με τη φροντίδα και τα μέσα των συνεργείων και του τεχνικού προσωπικού. Σε νέο ιδιόκτητο και σύγχρονο κτήριο που έκανε δωρεά συνδημότης μας, στην πλατεία του Αϊ – Γιώργη, μεταφέρθηκε το 8ο Κ.Α.Π.Η. της Νίκαιας.
Με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού, ξεδιπλώνονται μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, μέσα από εκδρομές, επισκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χειροτεχνίες κλπ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταφέραμε να συνδέσουμε την 3η ηλικία με τα παιδιά και γενικότερα με τη νέα γενιά. Σήμερα έχει αναπτυχθεί άριστη συνεργασία των Κ.Α.Π.Η. με τα Σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς, μέσα από οργανωμένες θεματικές συναντήσεις όπως είναι για παράδειγμα οι αφηγήσεις παραμυθιών που πραγματοποιούν οι «παππούδες» και οι «γιαγιάδες» στους Παιδικούς Σταθμούς, η παρουσία τους στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε κεντρικές πλατείες του Δήμου μας, ή άλλες πρωτοβουλίες που γεννιούνται μετά από συζήτηση και ιδέες των ίδιων των μελών των Κ.Α.Π.Η.
Α-25