Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Δήμος Νίκαιας-Ρέντη: Όταν τα σχολεία της πόλης γίνονται έργα Τέχνης

Δέκα καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες της street art, και φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μεταμόρφωσαν τα σχολεία της πόλης σε μικρά έργα τέχνης στο πλαίσιο του Athens Street Festival 2014 “ Crisis ? what Crisis?”. Έλληνες και Ελβετοί καλλιτέχνες ζωγράφισαν 2000 τμ επιφάνειες σχολείων της πόλης προωθώντας με τις εικαστικές τους παρεμβάσεις κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα.
Τις εντυπώσεις κέρδισε η δημιουργία του Ελβετού Bane o οποίος ζωγράφισε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας με το τεράστιο έργο του 12μ χ 12 μ «Η Ελλάδα που βρυχάται». Ο καλλιτέχνης του street art απεικόνισε ένα εντυπωσιακό λιοντάρι σε φάση βρυχηθμού με φόντο τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία που επίτηδες ο καλλιτέχνης τη θέλησε ταλαιπωρημένη. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του καλλιτέχνη : « Το λιοντάρι συμβολίζει την Ελλάδα, η οποία δεν είναι γονατισμένη. Η χώρα σας μπορεί, αρκεί να θέλει. Πολύ πιο σύντομα απ’ όσο πολλοί νομίζουν η Ελλάδα θα βρυχηθεί και θα βγει από την κρίση». Το επιβλητικό λιοντάρι του Bane μαγνητίζει τα βλέμματα των περαστικών που κοντοστέκονται για να το θαυμάσουν.
Και τι πιο όμορφο να βλέπεις τους «καλλιτέχνες των δρόμων» να δίνουν ζωή στους τοίχους της πόλης για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και συναισθηματικά. Τα σχολεία της πόλης μας έγιναν καμβάδες στα χέρια τους και μας λένε ιστορίες. Ας ακούσουμε τη φωνή τους γιατί η πόλη μπορεί και μας μιλά και εμείς έχουμε αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι ξέρουμε να την ακούμε.