Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Μια εκδήλωση που δεν ανακοινώθηκε

Την Κυριακή 6 Απρίλη, στο νέο χειμερινό θέατρο που κατασκεύασε ο Δήμος μας στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία. Παρουσιάστηκε μια παράσταση Καραγκιόζη, προσφορά από το θέατρο σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου και μοιράστηκαν παιχνίδια στα παιδιά των άπορων οικογενειών.
Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ. Θα μπορούσε ο Δήμος να εκδώσει ίσως και ένα «τυπικό» Δελτίο Τύπου. Άλλωστε τόσες εκδηλώσεις γίνονται, σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη και χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά; Υπάρχει κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει; Υπάρχει!
Η αρχική σκέψη ήταν απλή: Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, οφείλουμε λίγη χαρά στα παιδιά που στερούνται τα στοιχειώδη. Στα παιδιά των οικογενειών που είναι εγγραμμένες στην Κοινωνική Υπηρεσία και διαπιστωμένα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Ο Δήμος έχει χιλιάδες παιχνίδια που συγκεντρώθηκαν από προσφορές δημοτών, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στο παιδικό φεστιβάλ του «Κατράκειου» που αντί εισιτηρίου, ο κόσμος έφερνε παιδικά ρούχα, βιβλία και παιχνίδια. Έπρεπε να γίνει διαλογή και συσκευασία, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Μεγάλος όγκος δουλειάς για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές, αλλά η διάθεση και ο ενθουσιασμός περίσσευαν! Απαιτήθηκαν περίπου τρεις μήνες συστηματικής προσπάθειας και προετοιμασίας.
Το αποτέλεσμα: 1550 συσκευασίες δώρων με παιχνίδια και εκατοντάδες βιβλία. Επιπλέον 1200 γκοφρέτες και μια παράσταση Καραγκιόζη για να κάνουμε περίπου 450 ζευγάρια ματάκια να χαμογελούν και τα δικά μας να δακρύζουν…
Νομίζετε ότι τώρα πράγματι αρχίζει να ξεχωρίζει αυτή η εκδήλωση από τις άλλες; Αυτό ήταν μόνο, ή υπάρχει και κάτι άλλο; Υπάρχει!
Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε ολόκληρες τις οικογένειες μαζί με τα παιδάκια τους! Η «τυπική» εσωτερική διαδικασία μέσα στο Δήμο, οι διανομές τροφίμων και οι άλλες δομές υποστήριξης που λειτουργούν, δεν μας έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Είδαμε όλη την εικόνα. Δε θα να την περιγράψουμε, υπηρετώντας πιστά τους κανόνες της Κοινωνικής Υπηρεσίας και την μεγαλύτερη ανάγκη όσων ζητούν τη βοήθειά μας: Το σεβασμό της αξιοπρέπειας…
Θα πούμε όμως κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: Παρά τον πολύ κόσμο και τα εκατοντάδες παιδάκια, η συμπεριφορά, η τήρηση των «κανόνων» ασφαλείας, καθαριότητας και η αντιμετώπιση των «δυσκολιών» που προέκυπταν από την ίδια τη δομή της εκδήλωσης, παραπέμπουν σε ανθρώπους που έστω και εμπειρικά, αντιλαμβάνονται το μέγεθος και τη σημασία της προσπάθειάς μας. Ακούσαμε εκατοντάδες «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!». Δε χρειάζεται για μας άλλη ανταμοιβή!
Τώρα μάλλον θα έχετε αρχίσει να συμφωνείτε ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα; Υπάρχει!
Η εκδήλωση αυτή δεν ανακοινώθηκε! Δεν υπήρξε πρόσκληση ή άλλου τύπου δημοσιοποίηση. Πέραν των οργανωτών της, δε γνώριζε κανείς ότι πρόκειται να γίνει!
Τώρα, αν μετά κι απ’ αυτό, πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε άλλο παράδειγμα διοίκησης Δήμου πανελλαδικά, που ασκεί σε τέτοια έκταση και με τέτοιο τρόπο την κοινωνική του πολιτική, τότε μάλλον θα δυσκολευτείτε. Δεν είναι ούτε «αυτονόητο» ούτε εύκολο, να αποσυνδέεται εντελώς η αλληλεγγύη από την οποιαδήποτε εκμετάλλευση και μάλιστα σε ολόκληρη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας. Πόσο μάλλον, 42 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές!
Δε θέλουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο για τη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Αφήνουμε σε σας τους υπόλοιπους συνειρμούς…
Για να σας βοηθήσουμε λίγο παραπάνω να προσθέσουμε κάτι τελευταίο:
Σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των Παρατάξεων της αντιπολίτευσης και υποψήφιοι Δήμαρχοι, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις ισοπεδωτικής κριτικής στην Κοινωνική Πολιτική της Διοίκησης του Δήμου! Τι άλλο να πούμε; Ας μιλάει πάντα η δουλειά μας.

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ