Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη και αποτελέσμα δημοτικών εκλογών 2014


Τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσουμε, χωρίς να είμαστε εκλογολόγοι, να κάνουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών στην πόλη μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη που είναι σίγουρα ο αδιαμφισβήτητος νικητής των δημοτικών εκλογών.
Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο με τα αποτελέσματα του 2010 καθώς δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Επίσης δεν έχουν καμιά σημασία τα κομματικά ποσοστά καθώς ο συνδυασμός είναι μόνο αυτοδιοικητικός και ψηφίζεται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα αποτελέσματα των εκλογών:


ΕΝΟΤΗΤΑ
ΝΙΚΑΙΑΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ
ΡΕΝΤΗ
ΣΥΝΟΛΟ:

Δημοτικές εκλογές 2010
11841
33,49%
5463
73,38%
17304
40,43%
Δημοτικές εκλογές 2014
24384
60,04%
5526
74,30%
29910
62,25%


Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παραπάνω πίνακα είναι τα εξής:
  • Στην ενότητα της Νίκαιας η Κίνηση υπερδιπλασίασε τις ψήφους της (από 11841 σε 24384) και σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της (από 33.49% σε 60,04%) μέσα σε 3,5 χρόνια. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι έπεισε τους Νικαιώτες για την δουλειά της που τα αποτελέσματά της ήταν ορατά σε ολόκληρη την πόλη. Η μείωση του χρέους, η καθαριότητα στην πόλη και κυρίως η αίσθηση του δημότη ότι έχει να κάνει με μια δημοτική αρχή που νοικοκυρεύει το Δήμο χωρίς πολλά λόγια αλλά με έργα έδωσαν στον πολίτη της Νίκαιας αυτό που εδώ και χρόνια είχε χάσει: την ασφάλεια για το σήμερα της πόλης του και την ελπίδα και τη σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο που αυτή η Δημοτική Αρχή μπορεί να φέρει. Το σύνθημα του 2010 που είπε ο Δήμαρχος ότι η «Νίκαια ξαναβρήκε τη μαγκιά της» και ότι το 2014 «Η Νίκαια ξαναβρήκε τη μαγκιά της» όσο και αν πείραξε τον κ. Μπενετάτο η πόλη το ενστερνίστηκε και το απέδειξε με την ψήφο της.
  • Η ενότητα του Ρέντη ήταν ολόκληρη την δημοτική περίοδο παραπονούμενη γιατί λόγω της συνένωσης των δυο δήμων μπήκε σε μια περιδίνηση που δεν ήξερε που θα την βγάλει. Επιπλέον η συναισθηματική αντίδραση ότι έχασε το δήμαρχό της που τώρα είναι κυρίως στη Νίκαια δημιουργούσε ένα αίσθημα απογοήτευσης στην πόλη. Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαίωσε τον Δήμαρχο που μίλησε για «άβατο» στο Ρέντη το οποίο προσπάθησαν να αμφισβητήσουν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί. Πρώτη φορά ο Ρέντης είχε τόσες πολλές επισκέψεις και περιοδείες από τους άλλους συνδυασμούς που ήλπιζαν ότι θα εκμεταλλευτούν την απογοήτευση του Ρεντιώτη.
Η Κίνηση Πολιτών όχι μόνο κράτησε το προηγούμενο εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εκλογών του 2010 δηλαδή το πρωτοφανές 73,38% αλλά το αύξησε και κατά μια μονάδα κάνοντάς το 74,30% με ταυτόχρονη αύξηση των ψήφων. Ο κόσμος του Ρέντη επέδειξε ότι η σχέση του με τη σημερινή δημοτική αρχή είναι άρρηκτη και όλα τα προηγούμενα χρόνια η μουρμούρα ήταν απλώς ενδοοικογενειακή.
  • Στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο της χώρας , σε μια κολασμένη 3ετία που ήρθαν τα πάνω – κάτω με τους δημότες μας να έχουν ποσοστά ανεργίας πάνω από 35%, με τη φτώχεια να έχει χτυπήσει το ένα στα δυο νοικοκυριά της πόλης, τη Χρυσή Αυγή να καταγράφεται ως Τρίτη και τέταρτη πολιτική δύναμη της πόλης, η δημοτική αρχή σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά της. Αυτό είναι ένα σημείο που θέλει μεγάλη πολιτική ανάλυση για να το κατανοήσουμε πλήρως.
    Ο αέρας της σοβαρότητας, της νοικοκυροσύνης, της εργατικότητας, του σεβασμού στο δημότη και πάνω απ’όλα την αλήθεια στην επικοινωνία της δημοτικής αρχής με αυτόν έδωσαν στο δημότη την αίσθηση της σιγουριάς της ασφάλειας και της εγγύτητας σ’αυτόν που τόσο πολύ είχε ανάγκη σ’αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ο δημότης ένιωσε ότι έχει σημείο αναφοράς και πυξίδα σε μια εποχή που όλα έμοιαζαν χαμένα και εκτός προσανατολισμού.
  • Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοήθησε σημαντικά τον κ. Ιωακειμίδη να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Ο κ. Λογοθέτης ήταν από την αρχή μπερδεμένος για το ποια στάση θα κρατήσει. Παράδερνε ανάμεσα στην χωρίς όρους στήριξη της δημοτικής αρχής στην αρχή της θητείας του έως την πλήρη άρνηση της και την πολεμική εναντίον της τον τελευταίο χρόνο. Με μια διασπασμένη δημοτική ομάδα που ο καθένας χάραζε τη δική του πορεία και τον ίδιο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του επικεφαλής, η μπάλα χάθηκε γρήγορα. Η ανεπιτυχής προσπάθειά του να γίνει αποδεκτός από το ΣΥΡΙΖΑ δεν βοήθησε ούτε τον ίδιο ούτε την παράταξή του.
Είναι πολύ κρίμα και για τον ίδιο και για την πόλη που 3 φορές τον τίμησε με την ψήφο της, να κλείνει μ’αυτό τον άδοξο τρόπο την αυτοδιοικητική του θητεία.
  • Για τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις θα γράψουμε ξεχωριστά για την καθεμία , αυτό όμως που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι έπεσαν οι ίδιες στην παγίδα που πήγαν να στήσουν στην Κίνηση Πολιτών. Το τελευταίο χρόνο της θητείας αυτής, ήταν όλοι σε πλήρη συνεργασία μεταξύ τους μ’ένα και μόνο σκοπό: να πάνε τη δημοτική αρχή στο β’ γύρο των εκλογών και εκεί συνεργαζόμενοι μεταξύ τους να την νικήσουν (ως νόμιζαν).
Οι πέντε αποχωρήσαντες δημοτικοί σύμβουλοι από τη δημοτική αρχή, έπαιξαν το ρόλο της επικοινωνίας όλων αυτών των παρατάξεων μεταξύ τους. Δέστε το και ονομαστικά:
Κουφόγιαννης- Μπενετάτος, Θεοχάρης- Παπαδόπουλος, Μπακιρτζής- Βρεττάκος, Τριανταφυλλίδης- Μόσχου.
Έχοντας μεταξύ τους ως μοναδικό κοινό στοιχείο το μένος τους κατά του Ιωακειμίδη, έπεισαν και τους επικεφαλής τους ότι μπορούν να πετύχουν το στόχο τους δηλαδή την ανατροπή του. Δεν κατάλαβαν ότι μ’αυτό τον τρόπο συσπείρωσαν την πόλη δίπλα στον Ιωακειμίδη, γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν την αδικία και ένιωσαν ότι ήταν πάρα πολύ άδικο να ανατραπεί μια δημοτική αρχή για τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων.
Ο Ιωακειμίδης θα πρέπει να ευχαριστεί βαθιά μέσα του τους πέντε πρώην δικούς του για την εξυπηρέτηση που του προσέφεραν. Σαν παλιά και πονηρή αλεπού , «σήκωσε το γάντι» όπως είπε στην ομιλία του και έπαιξε με το σύνθημα «όλοι τους εναντίον μας αλλά εμείς θα νικήσουμε».
Μ’αυτόν τον τρόπο ο Ιωακειμίδης κατάφερε να φέρει τη μπάλα στο γήπεδο που ήθελε και τον βοήθησε να τους τσουβαλιάσει σ’ένα και μόνο ερώτημα: με τον Ιωακειμίδη ή εναντίον του. Και η πόλη απάντησε με τον τρόπο που ξέρουμε.
Στους πέντε χρωστάει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ο Ιωακειμίδης και νομίζω ότι θα έπρεπε να τους το αναγνωρίσει και δημόσια. Το ότι βέβαια οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων (Μπενετάτος, Παπαδόπουλος, Βρεττάκος, Μόχου) έπεσαν στη λούμπα αυτή μάλλον θα πρέπει να το ψάξουν οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους. Το τυφλό μίσος δεν οδήγησε ποτέ κανέναν σε θετικό αποτέλεσμα και αυτοί μόνο αντιΙωακειμίδη εξέπεμπαν τέσσερα χρόνια.
Ας το ψάξουν, θα τους κάνει καλό, ίσως και να αντιληφθούν ότι η πόλη εκτός από αυτό θέλει και θετικές προτάσεις που αυτοί δεν είχαν.


Ακρίτας