Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΑΝΤΡΑ! «Καληνύχτα, Μαργαρίτα», κάτω από τον ίσκιο της Ιστορίας…


Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα, Μαργαρίτα», ένα κόσμημα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, στηριγμένο σε διήγημα του μεγάλου μας Δημήτρη Χατζή από το περίφημο «Το Τέλος Της Μικρής Μας Πόλης», ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού έργα με θέμα την Κατοχή και το μόνο με θέμα κεντρικό την Αντίσταση, περνούσε επίμονα από το νου μας κάθε φορά που βρισκόμασταν στον ιερό χώρο της Μάντρας. Η εικόνα της εύθραυστης  Μαργαρίτας των Σταύρου και Χατζή να κουβαλά τη βαριά βαλίτσα της και να την απιθώνει, μέσα από το χρόνο, με τρεμάμενα βήματα, πάνω σ’ αυτό το χώμα- προσκέφαλο, λίγο πριν ανοίξει μεγάλα, δυνατά φτερά προς τη Θυσία, πολιορκούσε τη σκέψη μας. Αυτό το Κορίτσι – Ψυχή σ’ έναν τέτοιο Χώρο – Μνήμη, σε μια παράσταση - προσκύνημα, όπου η ταπεινή τέχνη παθιασμένων ερασιτεχνών θα κατατεθεί σαν  στεφάνι στους άλλους Ταπεινούς Αγγέλους που άφησαν στο χώμα αυτό το δικό τους ανεξίτηλο χνάρι, να πώς ονειρευόμασταν μια παράσταση στη Μάντρα! Σ’ αυτό το όνειρο έρχονται να δώσουν σώμα και φωνή με συγκίνηση και ελπίδα οι «Ονειροβάτες», ερασιτεχνική θεατρική ομάδα από το Ίλιον, που έχει ήδη αναμετρηθεί αρκετά χρόνια με το καλό θέατρο και έχει προσθέσει τη μικρή της ιστορία στους αγώνες και τις προσπάθειες των συνοικιών και της περιφέρειας να αρθρώσουν με ευκρίνεια και τόλμη τον δικό τους αισθητικό λόγο στον καθημερινό μας πολιτισμό.
Όταν το 1967 πρωτοανέβαινε στο θέατρο «Βεάκη» από το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη το έργο αυτό του Γεράσιμου Σταύρου , ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο βαθιά θα ρίζωνε μέσα στην κατοπινή θεατρική μας ζωή. Αλλά το «Καληνύχτα, Μαργαρίτα » τις ρίζες που έριξε τις είχε ήδη μέσα στο σπαραχτικό του θέμα, αυτή τη διαχρονικά ακατάπαυστη προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων από τους μηχανισμούς της εξουσίας, που μπορεί μια χαρά να φωλιάζουν και μέσα στην οικογένεια. Ο πανάρχαιος μύθος του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του, για να μην κινδυνέψει ο θρόνος του, βρίσκει στο έργο αυτό μια νεοελληνική εκδοχή. Ο γιατρός Περδικάρης και οι συν αυτώ, που κατασπαράζουν και τη Μαργαρίτα και τη Φωτεινή, τα νιάτα της οικογένειας, αν και τοποθετημένοι στο ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής και της Αντίστασης, έχουν και σήμερα μιαν απίστευτα πικρή επικαιρότητα, καθώς ο κόσμος γύρω μας παραμένει εχθρικός για τους νέους και κάθε ελπίδα γι’ αυτούς εξακολουθεί να στηρίζεται στη δική τους δύναμη να καταλάβουν, να εξεγερθούν και να παλέψουν.
Ένα έργο με ρίζες – ένα έργο πικρά ελληνικό:
Γεράσιμου Σταύρου, 
«Καληνύχτα, Μαργαρίτα».


Μάντρα Μπλόκου (Ηλιουπόλεως & Κιλικίας), ώρα έναρξης: 21:00

Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση, το ιστορικό του Μπλόκου και κατάθεση στεφάνων, στην πλατεία 17ης Αυγούστου (Οσία Ξένη), ώρα 20:00.