Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Διακήρυξη της "Νέας Αυτοδιοίκησης" για τις εκλογές στην Κ.Ε.Δ.Ε.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη της "Νέας Αυτοδιοίκησης", της Παράταξης που μετά τις εκλογές στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων, φιλοδοξεί τώρα να συνενώσει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που αντιστέκονται στην κομματική χειραγώγηση, ενόψει στων εκλογών στην Κ.Ε.Δ.Ε. την προσεχή Πέμπτη.

Το κείμενο υπογράφεται από τους Δημάρχους  Αχαρνών, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Λαμίας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη και Χανίων.

ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
 Φίλοι Δήμαρχοι και Αυτοδιοικητικοί,
Εμείς, Δήμαρχοι πόλεων από όλη τη χώρα, παλιοί αλλά και νεότεροι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε σας και να σας καλέσουμε να συμπαραταχθούμε για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τις παθογένειες του σήμερα.  
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αποδοκιμάστηκαν όλες οι αποχρώσεις κομματικών ψηφοδελτίων και χειραγώγησης των πολιτών. Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θριάμβευσαν, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, ανατρέποντας κατεστημένα πολλών ετών.
Στις τοπικές κοινωνίες γεννήθηκε η ελπίδα ότι θα έχουν ένα καλύτερο αύριο, μόνον εφόσον εμπιστευτούν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο την προσωπική αξία και τις δυνατότητες του καθενός αυτοδιοικητικού.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι τοπικές κοινωνίες έφεραν σε πέρας, με ωριμότητα, μια σιωπηρή επανάσταση, ανανεώνοντας σε πρωτοφανή βαθμό το πολιτικό προσωπικό των δήμων. Σήμερα, στα δύο τρίτα των πόλεών μας έχουν εκλεγεί νέοι Δήμαρχοι και αυτό δείχνει, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, την επιθυμία των δημοτών για ένα καινούριο ξεκίνημα στις πόλεις, στηριγμένο σε υγιείς βάσεις και σε νέους ανθρώπους.
Οι υποσχέσεις από υπουργικά, περιφερειακά και κομματικά γραφεία δίνουν και παίρνουν. Προσπαθούν και πάλι να εκμεταλλευτούν τη θεμιτή αγωνία του αιρετού να φέρει πόρους και έργα στην πόλη του.
Όμως, το μάθημά μας το έχουμε πια χωνέψει. Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Οι εποχές που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Περιφέρειες μοίραζαν εκατομμύρια στους «εκλεκτούς» τους, μόνιμους και ευκαιριακούς, έχουν παρέλθει οριστικά.
Την ψήφο των συμπολιτών μας θα τη μετουσιώσουμε σε δύναμη, μόνον εφόσον αξιοποιήσουμε τα δικά μας θεσμικά όργανα. Σήμερα αυτό είναι στα χέρια μας να το επιτύχουμε.
Απευθυνόμαστε , λοιπόν, σε όλους εσάς, που καθημερινά πασχίζετε να λύσετε τα συσσωρευμένα προβλήματα των πόλεών σας. Σ’ εσάς που παλεύετε να αντιμετωπίσετε την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και την ανυποληψία στην οποία καταδικάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και σας καλούμε να δώσετε τη μάχη μαζί μας.
Η κρίση που βιώνουμε, επιβάλλει σε όλους μας να αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ μια ριζική μεταρρύθμιση στις σχέσεις της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Εμείς πιστεύουμε στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και σε μια Αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη από την πολιτική και την κρατική χειραγώγηση.
Με τη νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι δημότες μας, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ουσιαστικά βήματα αλλαγών στις πόλεις μας. Δεν επιτρέπεται, για άλλη μια φορά, να τελεσφορήσουν τα σχέδια των κομματικών επιτελείων, ακυρώνοντας στις επιταγές των τοπικών κοινωνιών μας.
Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν 3 μήνες, έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Για πρώτη φορά, στις Π.Ε.Δ. όλης της χώρας, είδαμε τόσα πολλά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Οι παρατάξεις στις περισσότερες Π.Ε.Δ. συγκροτήθηκαν με βάση τις τοπικές πολιτικές και τα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν.
Ήταν και αυτό μια δεύτερη νίκη της Αυτοδιοίκησης, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου. Τώρα σας καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη για μια τρίτη νίκη.
Σας καλούμε να στηρίξετε για την Κ.Ε.Δ.Ε. το ψηφοδέλτιό μας, το μόνο που δεν έχει κομματικές αναφορές. Να δείξουμε ΜΑΖΙ ότι υπάρχει και καταγράφεται μια διαφορετική φωνή. Σας καλούμε να στρατευτείτε στην υπόθεση μιας ισχυρής και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, να ενισχύσετε αυτή τη διαφορετική και ανεξάρτητη φωνή που διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει στη ριζική αλλαγή του τοπίου.
Οι προτάσεις μας έχουν ριζικό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Η παράταξη μας είναι, όμως, ανοιχτή σε συνεργασίες με άλλες κινήσεις προοδευτικής κατεύθυνσης με στόχο να νικηθούν οι δυνάμεις της αντίδρασης και του συντηρητισμού που θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση όμηρο του παλαιοκομματισμού και δεκανίκι του κεντρικού κράτους.
Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας στις εκλογές της Κ.Ε.Δ.Ε, στις 23 Οκτωβρίου, συμβάλλοντας στη νίκη της «Νέας Αυτοδιοίκησης».
 
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΑΧΑΡΝΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ
ΛΑΜΙΑΣ : ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
ΧΑΝΙΩΝ : ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ