Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΑΓ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Eπιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Αξιοποίηση του αστικού πρασίνου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά  σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας και Δια βίου μάθησης και τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο 7ο Γυμνάσιο Νίκαιας (Παντιχείου 23 & Σάντας ) και στο άλσος του Αγίου Φιλίππου.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει εισηγήσεις επιστημόνων και βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο και στο εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και συζήτηση γύρω από την αξιοποίηση των χώρων αστικού πρασίνου σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την διαμόρφωση μαθητών-ενεργών πολιτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://goo.gl/forms/ZuJfTVdl2Y έως την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Για όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πιο συγκεκρίμενα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
9.30 – 9.45: Καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας (Καφαντάρη Ε.), την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Πειραιά (Κιούπη Β.) και τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Πειραιά (Βούλγαρη Γ.).
9.45-10.15: «Λόφος Αγίου Φίλιππου: η ιστορία και η χλωρίδα του», Ειρήνη Βαλλιανάτου, Δρ. Βιολογίας, Συστηματικός Βοτανικός - Φυτοκοινωνιολόγος.
10.15-10.30: Παιχνίδι Γνωριμίας - Χωρισμός σε ομάδες για τις δραστηριότητες πεδίου και μετάβαση στο άλσος Αγίου Φιλίππου.
10.30-11.00: Εισαγωγική δραστηριότητα με στόχο τη συναισθηματική σύνδεση των επιμορφούμενων με το χώρο του άλσους, Βασιλική Κιούπη, Υπεύθυνη ΠΕ ΔΔΕ Πειραιά.
11.00 – 12.30: Βιωματική δραστηριότητα με τίτλο «Γνώρισε το δέντρο σου», Βασιλική Κιούπη, Υπεύθυνη ΠΕ ΔΔΕ Πειραιά, Ειρήνη Βαλλιανάτου, Δρ. Βιολογίας, Συστηματικός Βοτανικός - Φυτοκοινωνιολόγος.
12.30-13.30 Διάλειμμα με ελαφρύ γεύμα
13.30-14.30 Βιωματική δραστηριότητα με τίτλο «Το πράσινο ω ρυθμιστής τη ποιότητας του αέρα της πόλης», Βασιλική Κιούπη Υπεύθυνη ΠΕ ΔΔΕ Πειραιά, Βούλγαρης Γιώργος Υπεύθυνος ΠΕ ΔΠΕ Πειραιά.
14.30-15.30 Συμβολική φύτευση Ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Άλσος Αγ. Φιλίππου.
15.00- 16.30 Βιωματική δραστηριότητα με τίτλο «Φτιάχνουμε το δικό μας μετεωρολογικό σταθμό» στο χώρο του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας, Κώστας Τσεφαλάς Φυσικός
16.40-17.40 Ολοκλήρωση της δραστηριότητας «Το Πράσινο ως ρυθμιστής της ποιότητας του αέρα της πόλης» στο χώρο του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας, Βασιλική Κιούπη Υπεύθυνη ΠΕ ΔΔΕ Πειραιά
17.40-18.00 «Η αξιοποίηση του αστικού πρασίνου στην εκπαίδευση» Δρ Ειρήνη Βαλλιανάτου Προισταμένη του Βοτανικού Κήπου Διομήδους
18.00-18.30 Συζήτηση με εκπροσώπους από το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και της Διεύθυνση Πρασίνου για το Πράσινο και τις δράσεις του Δήμου.
18.30-19.00 Προτάσεις για συμπληρωματικές δραστηριότητες σε  προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το αστικό πράσινο μαζί με εκπαιδευτικούς.

Αποτίμηση και ολοκλήρωση επιμορφωτικού σεμιναρίου.