Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Οι πρόσφυγες στην πόρτα μας

Οι πρόσφυγες στην πόρτα μας
Ή μήπως μέσα στο σπίτι μας πλέον…
Μήνες τώρα κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για την πιθανότητα κλεισίματος κάποια στιγμή των συνόρων και το δύσκολο πρόβλημα που τότε θα δημιουργηθεί. Όμως κανείς μας δεν ήθελε να το δει. Όλοι σχεδόν σκέπτονταν μακριά απ’την πόρτα μας και όπου και αν πάει.
                Τώρα όμως δεν είναι πια μακριά απ’την πόρτα μας, είναι εδώ δίπλα μας και δεν φτάνει να αφορίζουμε την Αυστρία και τις άλλες χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους καταπατώντας όλους τους νόμους και τις αξίες των ευρωπαϊκών ιδεωδών και θεμελιωδών κανόνων της. Βέβαια και πριν από αυτό κάποιοι είχαν φροντίσει να ξεπέσουν δραματικά, με τα μνημόνια και τις άδικες θυσίες με τις οποίες ταπείνωσαν το λαό μας.
                Όμως τώρα το θέμα μας είναι πως όλοι εμείς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που αβοήθητοι από παντού βρίσκονται στη χώρα μας. Το λιμάνι και το Σχιστό είναι δυο σημεία του ευρύτερου Πειραιά που σήμερα φιλοξενούν (αν  ταιριάζει η λέξη) χιλιάδες πρόσφυγες. Οι ανάγκες είναι τεράστιες καθημερινά σε νερό, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικές τροφές, πάνες, πετσέτες, γάλα κ.λ.π. Ο ένας στους δυο που φιλοξενούνται είναι παιδιά.
                Όλοι οι Δήμαρχοι του Πειραιά και ο Αντιπεριφερειάρχης συναντηθήκαμε το Σάββατο το πρωί για άλλη μια φορά και συντονιζόμαστε για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε ήδη βοηθήσει ως Δήμος αλλά αυτό δεν αρκεί. Η βοήθεια πρέπει να είναι συνεχής όσο τα σύνορα είναι κλειστά.
                Σας καλούμε όλους και όλες να βοηθήσετε φέρνοντας στα δυο Δημαρχεία (Νίκαιας και Ρέντη) όσα μπορείτε απ’αυτά που η ανακοίνωση του Δήμου σας ζητάει να προσφέρετε.
                Οι γονείς μας και οι παππούδες μας γνώρισαν προσφυγιά και κατοχή, ας διευκολύνουμε όσο μπορούμε τη ζωή των σύγχρονων προσφύγων που είναι πλάι μας.
                Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε και σας ευχαριστώ πολύ γι’αυτό.

                                                              Γιώργος Ιωακειμίδης
                                                        Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη