Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Συντήρηση του τρίπτυχου χαρακτικού «Επιτάφιος» του Α. Τάσσου


Το μεγάλο χαρακτικό έργο του Α. Τάσσου, «Λεπτομέρεια Εμφυλίου Πολέμου» συνολικής επιφάνειας 2 τ.μ., που απεικονίζει μια σκηνή θρήνου και παραπέμπει σε μνήμες από τον Εμφύλιο, κοσμεί την αίθουσα εκδηλώσεων στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Νίκαιας, μαζί με άλλους πολύτιμους πίνακες. Το έργο έγινε γνωστό ως «Επιτάφιος», όπως το αντίστοιχο ποίημα του Γ. Ρίτσου που μελοποίησε μοναδικά ο Μ. Θεοδωράκης.
     Ο Α. Τάσσος, δώρισε το πρώτο αντίτυπο στο Δήμο Νίκαιας για τα 20 χρόνια από την  επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς (1944 – 1964) και το έργο βρισκόταν στο γραφείο Δημάρχου μέχρι το Νοέμβρη του 1967, όπου καταστράφηκε από τη δικτατορία. Μετά τη μεταπολίτευση, ο καλλιτέχνης υποσχέθηκε να ξανατυπώσει ένα αντίτυπο και πραγματοποίησε τη δεύτερη δωρεά του στην επέτειο του Μπλόκου, τον Αύγουστο του 1977. Και στα 3 φύλλα του τρίπτυχου υπάρχει η χειρόγραφη αφιέρωση του Α. Τάσσου: «Αθήνα 1964 Αφιερώνεται στο Δήμο Νίκαιας – 17 Αυγούστου 1977 4/10 Α. Τάσσος».
     Από τον περασμένο Νοέμβρη έως και το Γενάρη, το  έργο φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη σε έκθεση αφιερωμένη στον Α. Τάσσο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και το Τμήμα Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Σε ανταπόδοση του δανεισμού το τρίπτυχο επιστράφηκε στο Δήμο μας, μετά από ολοκληρωμένη συντήρηση με πλήρη και επιστημονική τεκμηρίωση, κοσμώντας και πάλι την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.
     Ο Δήμαρχος, Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:
     «Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες, δείχνουν όχι μόνο τον έμπρακτο σεβασμό μας στους μεγάλους καλλιτέχνες που μας εμπιστεύθηκαν και μας αφιέρωσαν έργα τους, αλλά και την υποχρέωση που έχουμε να τιμάμε με κάθε δυνατό τρόπο την ιστορία αυτής της πόλης, να την κρατάμε ζωντανή και να τη μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά».