Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Δημιουργία «Λαχανόκηπου» στην πόλη. | Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη | 4K ...     Με πρωτοβουλία εθελοντών δημοτών, λειτουργεί ο πρώτος «λαχανόκηπος» στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη. Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:
            «Μετρά ήδη τέσσερεις μήνες ζωής η δημιουργία του πρώτου λαχανόκηπου στην πόλη μας από δημότες που προσπαθούν να διασώσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες των κηπευτικών της χώρας μας σαν ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς και του πολιτισμού μας.
            Ο βασικός πυρήνας είναι περίπου 50 άτομα που περιστασιακά έχουν φτάσει σχεδόν στα 200 και καλλιεργούν έναν ελεύθερο χώρο περίπου 1000m2  που τους διαθέσαμε, απέναντι από το 3ο Γυμνάσιο στην περιοχή του Άνω Ρέντη.
            Αυτοί οι συνδημότες μας είτε καθημερινά είτε Σαββατοκύριακα καταθέτουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους φυτεύοντας σπόρους και δέντρα και αξιοποιώντας ‘άχρηστα υλικά’ για τη διαμόρφωση του χώρου.
            Όταν για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στο γραφείο μου και περιέγραψαν τις επιθυμίες τους εντυπωσιάστηκα αλλά κράτησα χαμηλούς τόνους. Συμφώνησα να ξεκινήσουν, τους δώσαμε το χώρο και τώρα έχω εντυπωσιαστεί για δεύτερη φορά.
            Προτείνω σε όλους σας να πάτε να τον δείτε και να πάρετε μέρος. Έχουν ήδη φυτέψει μπρόκολα, μαρούλια, κρεμμυδάκια, κουκιά και τώρα αρχίζουν τα καλοκαιρινά δηλαδή ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.. Ταυτόχρονα έφτιαξαν την περίφραξη, διαμόρφωσαν διαδρόμους, το καθάρισαν από πέτρες και δημιουργούν κομπόστ.
            Τελευταία επικοινωνούν με τα σχολεία της περιοχής με τα οποία θέλουν να αναπτύξουν μόνιμα συνεργασία ώστε τα ίδια τα παιδιά να ζήσουν αυτή την εμπειρία μέσα στην πόλη μας και να φυτέψουν τα ίδια με τα χέρια τους τις επόμενες καλλιέργειες.

            Η παράδοση, ο πολιτισμός και ο εθελοντισμός μαζί σε μια δράση από δημότες για δημότες. Μπράβο τους!».