Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Εργαστήρι Αγιογραφίας Δ/νσης Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. ΡέντηΌσο οι τέχνες διδάσκονται, ο Πολιτισμός θα ζει!

     Τη Δευτέρα 18/4, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τη Μ. Τετάρτη.
     Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, δήλωσε:

     ««Από το 1995, λειτουργεί Το Εργαστήρι Αγιογραφίας στην πόλη μας, που ξεπέρασε τα 20 χρόνια συνεχούς προσφοράς! Όλα στηρίζονται στη γνώση, στο μεράκι και στην αγάπη των δασκάλων του, προς τη Βυζαντινή τέχνη.

     Στην πορεία του αυτή, έχει κατακτήσει την αναγνώριση από πολλούς φορείς και ιδρύματα, έχει συμμετάσχει σε ημερίδες Πανεπιστημίων, αλλά και εκθέσεις με οργανωτές την UNESCO και τη ΧΑΝ.

     Μετά από διετή φοίτηση, οι σπουδαστές παίρνουν βεβαίωση παρακολούθησης και είναι ικανοί να δημιουργήσουν μια εικόνα από την αρχή μέχρι το τέλος και χωρίς την παρέμβαση ή βοήθεια του δασκάλου.

     Τα μαθήματα περιέχουν ολοκληρωμένη εκμάθηση της διαδικασίας, από την επιλογή, την προετοιμασία και την επεξεργασία των υλικών, μέχρι την τελική αγιογραφία. Επίσης, μετά από προαιρετική επιπλέον εκπαίδευση, διδάσκεται η τοιχογράφηση Ιερών Ναών σε οποιαδήποτε έκταση και είδος επιφανείας (οροφές, τρούλους, κόγχες κλπ.). Ακόμα η εκτέλεση με πιστότητα οποιοδήποτε αντίγραφου παλαιάς εικόνας και αισθητικής αποκατάστασης συντηρημένων εικόνων (συμπλήρωση των τμημάτων που λείπουν κλπ).

     Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, πόσο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται στο Εργαστήρι της Αγιογραφίας! Κρατάει ζωντανή και αναπαράγει μια εξαιρετική τέχνη, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους κυρίως δημότες μας, να τη γνωρίσουν και να δημιουργήσουν με βάση τη γνώση και τις δεξιότητες που αποκτούν!

     Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μαθητές και δάσκαλοι, παρουσιάζουν τα έργα τους σε μία έκθεση που αξίζει όλοι να επισκεφθούμε. Είχα την ευκαιρία, να δω από κοντά την περασμένη Δευτέρα στα εγκαίνια, τη δουλειά αυτών των ανθρώπων, να θαυμάσω τα έργα τους και να «υποκλιθώ» στο αποτέλεσμα που έχει όλη η προσπάθεια που γίνεται στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου μας! Σας καλώ όλους να κάνετε το ίδιο και δε θα μετανιώσετε!»»

Χώρος λειτουργίας της Έκθεσης: Village Shopping and more… (Θηβών 228 & Παρνασσού)
Διάρκεια: Από Δευτέρα 18/4 έως Μ. Τετάρτη 27/4

Ώρες: Καθημερινά 17:00 – 21:00