Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

«Ναρκομανείς Ανώνυμοι»


     Εδώ και χρόνια, ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, συνεργάζεται με την ομάδα «Ναρκομανείς Ανώνυμοι» και τους διευκολύνει με τη διάθεση του απαραίτητου χώρου, για να κάνουν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους.        Πρόκειται για Οργανισμό που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1953, στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1987, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Πρόκειται για εθελοντικές ομάδες αλληλοβοήθειας, που ακολουθούν πρόγραμμα πλήρους αποχής από όλα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Οι «Ναρκομανείς Ανώνυμοι» δε συνδέονται και δεν εξαρτώνται από άλλο Οργανισμό ή Φορέα, δεν έχουν έξοδα εγγραφής ή συνδρομών και αρνούνται εξωτερικές συνεισφορές και οικονομικές ενισχύσεις.
Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:
««Υπάρχουν κατηγορίες πολιτών στην πόλη που όσο σκληρό αγώνα κι αν κάνουν σε κάποιες στιγμές της ζωής τους, παραμένουν ανώνυμοι και αβοήθητοι.
Μια τέτοια ομάδα λοιπόν λειτουργεί στο Δήμο μας εδώ και 4 χρόνια. Είναι οι «Ναρκομανείς Ανώνυμοι» οι οποίοι μας ζήτησαν ένα χώρο για να βρίσκονται και να συζητούν μεταξύ τους τα προβλήματά τους, παρουσία ψυχολόγου. Όλο αυτό τον καιρό, όχι μόνο δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα με την παρουσία τους, αλλά φροντίζουν ακόμη και για την καθαριότητα του χώρου που τους δίνουμε. Στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα συγκεντρώνουν τρόφιμα και άλλα είδη και τα διαθέτουν στην Κοινωνική μας Υπηρεσία.
Αυτά τα παιδιά λοιπόν με περίσσεια ψυχής, δίνουν τη δική τους προσωπική μάχη, με μοναδικό εφόδιο τη θέληση και τη δύναμη που τους δίνει η συλλογικότητα. Αντλούν αισιοδοξία ο ένας από τον άλλο, ξεπερνούν τις δυσκολίες, μένουν «καθαροί» από κάθε ουσία, ακόμα και από το αλκοόλ!
Σκέφτομαι λοιπόν ότι αυτή η «κάθαρση» του σώματος, της ψυχής και του μυαλού, αυτό το νέο ξεκίνημα για μια νέα ζωή που ονειρεύονται αυτά τα παιδιά, είναι ο στόχος που για να τον κατακτήσουν, πρέπει να ξεπεράσουν τα «πάθη» τους, ν’ ανέβουν το δικό τους «Γολγοθά» και να φτάσουν στην κορυφή που τους περιμένει η λύτρωση. Πρόκειται για τους μικρούς σύγχρονους και καθημερινούς «ανώνυμους μάρτυρες», που δεν ξέρουν το τελικό αποτέλεσμα, δεν ξέρουν αν τελικά θα τα καταφέρουν. Όμως παλεύουν, ελπίζουν και προσπαθούν! Κι αυτό από μόνο του, είναι ένα «θαύμα»…  
Δεν ξέρω αν αυτά τα παιδιά εμπνέονται από το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, της Ανάστασης και της Αναγέννησης που αναγγέλλει το Πάσχα. Πάντως, το παράδειγμα που μεταφέρουν σε όλους μας, είναι πολύτιμο και γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο σε περιόδους απαξίωσης και παρακμής όπως αυτή που ζούμε: Η ελπίδα γεννιέται και θεριεύει από την ατομική – αγωνιστική στάση των νέων κυρίως ανθρώπων, απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ας τη μεταδώσουμε!»»