Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Η θεατρική Παιδεία στα χέρια της σχολικής κοινότητας

Μια παράδοση που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στα σχολεία της Νίκαιας, συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία και ενθουσιασμό από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με αφορμή το πρωτοπόρο στην ερασιτεχνική θεατρική δημιουργία, 5ο Λύκειο και την παράσταση «Λυσιστράτη;» του Αριστοφάνη που παρουσιάζει εφέτος, ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:

          «Αν ο ρόλος των σχολείων μας εκτός από την Παιδεία είναι και ο Πολιτισμός, τότε το 5ο Λύκειο στη θεατρική Παιδεία είναι  εδώ και χρόνια σίγουρα στην κορυφή.
            Από το 2010 παρακολουθώ ανελλιπώς τουλάχιστον 2 ή 3 φορές κάθε παράσταση που ανεβάζει το συγκεκριμένο Λύκειο.  Εντυπωσιάστηκα από την πρώτη φορά αλλά σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν και τυχαίο, γιατί μερικές φορές τυχαίνει απλά να είναι μια ομάδα παιδιών που έχει ταλέντο, αγαπάει το θέατρο κ.λ.π. και η επιτυχία τελειώνει  με την αποφοίτησή τους.
            Τα επόμενα χρόνια όμως κατάλαβα ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το αποτέλεσμα!  Το συγκεκριμένο Λύκειο είναι ένα εργαστήρι θεατρικής Παιδείας και όχι μόνο, που χρόνο με το χρόνο, πραγματοποιεί ακόμα καλύτερες παραστάσεις.
            Με μια καθηγήτρια που αυτή πρώτη πίστεψε και ξεκίνησε πριν χρόνια την προσπάθεια και, ενώ έχει πάρει σύνταξη, είναι κάθε μέρα εκεί για να δουλεύει με τα παιδιά.  Μ’ έναν διευθυντή που είναι πανταχού παρών πλάι στα παιδιά και κάνει όλες τις δουλειές όπως βάψιμο, ηλεκτρολογικά ή ό,τι άλλο χρειαστεί.  Με αποφοίτους του σχολείου που έχουν ήδη ολοκληρώσει εξαίρετες σπουδές στην υποκριτική, τη μουσική και αλλού και αγαπούν το σχολείο τους και τα νέα παιδιά, που τ’ αγκαλιάζουν και τα βοηθούν πάντα να συναντηθούν με τη θεατρική τέχνη.  Με μια μεγάλη ομάδα αποφοίτων που είναι εκεί συνεχώς για ό,τι χρειαστεί.
            Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, είναι φυσικό τα παιδιά ν’ ανθίζουν θεατρικά.  Να δουλεύουν καλύτερα από τους επαγγελματίες και να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
            Η φετινή τους παράσταση είναι η «Λυσιστράτη;» και δεν θέλω να πω τίποτα  άλλο.   Μόνο αν την δείτε θα καταλάβετε τον ενθουσιασμό μου!
            Μην την χάσετε λοιπόν, στις 13, 14 & 15 Μαΐου μέσα στο σχολείο (Άγγ. Σικελιανού 30 & Βεργίνας) και την Τρίτη 21 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Νίκαιας.
            Υπάρχουν κι άλλες πολιτιστικές οάσεις στα σχολεία του Δήμου μας και κάποια άλλη φορά θα μιλήσουμε και γι’ αυτές.  Δεν θέλω να αδικήσω κι άλλους σπουδαίους εκπαιδευτικούς της πόλης, που δεν σταματούν να δημιουργούν στο θέατρο και όχι μόνο.».