Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Υποχρέωση στην προσπάθεια και δικαίωμα στην επιτυχία.


Για τις πανελλαδικές εξετάσεις, τη μεγάλη και κρίσιμη αυτή δοκιμασία που περνούν χιλιάδες μαθητές – μαθήτριες και οι οικογένειές τους, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:

     ««Αυτές τις μέρες τα παιδιά χιλιάδων οικογενειών, τα παιδιά μας, δοκιμάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.
     Την αισθάνονται σαν τη μεγαλύτερη και ίσως την πιο κρίσιμη μάχη τους. Ίσως να είναι κι έτσι ορισμένες φορές. Όμως η ζωή, συνήθως δεν μας στερεί τις ευκαιρίες, επιφυλάσσει εκπλήξεις, δυσάρεστες κι ευχάριστες. Είναι δρόμος με στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες. Σημασία λοιπόν έχει, κάθε φορά να «στεκόμαστε όρθιοι». Τα παιδιά, στην εφηβεία δεν το ξέρουν αυτό.
     Εμείς οι γονείς όμως, πρέπει να τα «διδάξουμε», κυρίως με τη στάση μας. Να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια, να ξεπερνούν τις δυσκολίες, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες, να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους, να μην παραιτούνται και να προσπαθούν! Νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος μας.
     Ας σκεφτούμε λίγο:
     Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της παρακμής, «καταφέραμε» να απαξιώσουμε σε μεγάλο βαθμό την κληρονομιά των παππούδων και των πατεράδων μας. Δε μπορέσαμε να διατηρήσουμε ακέραια όσα μας παρέδωσαν. Τα μειώσαμε, ορισμένα μάλιστα, χάθηκαν… Το άγχος, η πίεση, οι δικές μας ανεκπλήρωτες προσδοκίες, δεν πρέπει να μεταφέρονται στις πλάτες του «αύριο».
     Τα παιδιά μας καλούνται να «ξαναχτίσουν». Ξαναλέω, ας το σκεφτούμε λίγο αυτοκριτικά… Ας μην φορτώσουμε στους ώμους τους το βάρος των δικών μας λαθών, τις δικές μας ανεπάρκειες κι ευθύνες.
     Οι σημερινοί νέοι ωριμάζουν «βίαια» και πιο έγκαιρα εξαιτίας των προβλημάτων και των συνεπειών τους. Και αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία, μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα για την αυριανή κοινωνία. Ας τους έχουμε εμπιστοσύνη.
     Τα όνειρα και οι κατακτήσεις της νέας γενιάς, θα θεριέψουν από ελεύθερα μυαλά, δημιουργική σκέψη, φρέσκιες ιδέες, καθαρή κρίση και σίγουρες αποφάσεις.
     Ας τους δώσουμε λοιπόν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να το κάνουν με ΕΠΙΤΥΧΙΑ!»».