Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Οι εκδηλώσεις για τα «ονομαστήρια» της Νίκαιας


Μ’ ένα «τρίπτυχο» εκδηλώσεων, γιορτάστηκε φέτος η επέτειος της ονοματοδοσίας της Νίκαιας.
Η πόλη μας μετονομάστηκε σε Νίκαια τον Σεπτέμβριο του 1940 με το 271 Προεδρικό Διάταγμα. Το 1948 ο Δήμος Νίκαιας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επί Δημαρχίας Μήλιου, καθιέρωσε ως Εορτή της πόλεως την «Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας».
Για πρώτη φορά γιορτάστηκε, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η «εορτή των ονομαστηρίων της πόλεως Νικαίας» στις 13 Ιουνίου 1948.
Έτσι λοιπόν φέτος την Κυριακή 12  του μήνα, το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, οργανώθηκε εκδήλωση με θέμα: «Αναφορά στον τελευταίο ελληνισμό της Νικαίας.  Η συμβολή του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών», που παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή κ. Σταύρο Ανεστίδη – δρ. Ιστορίας & Υποδιευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»,  τα σχολεία της πόλης μας παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα και το βράδυ στο «Κηποθέατρο», το Χορευτικό Συγκρότημα της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων παρουσίασε την παράσταση με τίτλο: «Βασανισμένο μου πουλί… Ο νους μου είναι κοντά σου…».

Ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:
«Η συμμετοχή του κόσμου, των φορέων και των σχολείων στις εκδηλώσεις αυτές, μας δείχνει ότι η ιστορία της πόλης είναι ζωντανή, οι μνήμες περνούν από γενιά σε γενιά και εμείς από τη μεριά μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε αυτή την «ιστορική κουλτούρα» που μας συνδέει με τις ρίζες μας».