Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα του Δημάρχου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Η εξέγερση των φοιτητών της Αθήνας, το Νοέμβρη του 1973, εναντίον της χούντας των Συνταγματαρχών υπήρξε το επιστέγασμα μιας σειράς αγώνων της ελληνικής κοινωνίας για την επιστροφή της χώρας  στη δημοκρατία, τη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και δράσης, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών, των συνταγματικών εγγυήσεων και της αξιοπρέπειας  των πολιτών.
Η επταετία της  χούντας, μια μελανή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, έχει καταχωρηθεί στη συλλογική μας μνήμη με το πιο αποκρουστικό πρόσωπο. Είναι συνώνυμη με τις διώξεις και εξορίες πολιτών για τα πολιτικά τους φρονήματα, με τη φίμωση των μέσων έκφρασης και επικοινωνίας, με τον κοινωνικό διχασμό και στιγματισμό αλλά και με την απομόνωση της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή, το πάγωμα της ενταξιακής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και βεβαίως την τραγωδία της Κύπρου.
Οι μνήμες ξυπνούν, η Ιστορία μας πονάει αλλά και μας θυμίζει πως γι’ αυτά που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα των πολιτών, δόθηκαν αγώνες, χύθηκε αίμα και χάθηκαν ζωές. Αυτό μας καθιστά υπεύθυνους για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες απέναντι σε κινδύνους και επιβουλές μιας εποχής  κρίσης. Κινδύνους που συνδέονται με την ιδιώτευση των πολιτών, την αποστασιοποίηση από τα κοινά, τον ξέφρενο καταναλωτισμό, την επιχειρούμενη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας  κλπ. Σε κάθε χρονική συγκυρία, τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, στο μέτρο που δεν νοείται δημοκρατική ανέλιξη χωρίς πολιτική συμμετοχή και πολιτική υπευθυνότητα.
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί παράλληλα και μια γιορτή της ελληνικής νεολαίας. Μια ευκαιρία για τους νέους να διατρανώσουν ότι σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν, να εξεγερθούν, να συγκρουστούν και αν χρειαστεί να θυσιαστούν.
Θυμόμαστε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν,  με την βεβαιότητα ότι η ελληνική κοινωνία επαγρυπνά και αγωνίζεται για ένα μέλλον δημοκρατίας και προόδου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.