Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο Άγιος Νικόλας της Νίκαιας, ένας Ναός «του στοχασμού και της μνήμης».

Με αφορμή γι’ την έκδοση ενός εξαιρετικού ημερολογίου από την «Αδελφότητα Βιθυνών» της Νίκαιας, με θέμα τα κειμήλια που κοσμούν σήμερα το ναό του Αγ. Νικολάου και μεταφέρθηκαν από τους πρόσφυγες, ο Δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Ιωακειμίδης, δήλωσε:

«Ο Άγιος Νικόλας είναι ο πρώτος ναός που έστησαν οι πρόσφυγες με τον ερχομό τους στην πόλη μας το 1922, αρχικά σε αντίσκηνο που πρόσφερε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Το αντίσκηνο ακολούθησε ξύλινο παράπηγμα και σύντομα στα τέλη του 1923 θεμελιώθηκε ο σημερινός ναός από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Γερβάσιο Σουμελίδη, που το όνομά του φέρει ο δρόμος του Δημαρχείου (Γερβασίου Γρεβενών).
Στις σελίδες και στους μήνες αυτού του ημερολογίου λοιπόν περιγράφονται το τέμπλο του ναού, οι εικόνες, τα προσκυνητάρια, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας και πληθώρα εκκλησιαστικών σκευών, που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έσωσαν και μετέφεραν στην Ελλάδα κατά τον ξεριζωμό τους. Άνθρωποι που προτίμησαν να μεταφέρουν κομμάτια της εκκλησίας τους και όχι την προσωπική τους περιουσία στον τόπο της προσφυγιάς τους.
Το ημερολόγιο αυτό λοιπόν δεν είναι απλά ένα ακόμη ημερολόγιο για το 2017, είναι μέρος της ιστορίας της πόλης και είναι ανάγκη όλοι να τη γνωρίζουμε για να πατάμε στέρεα αυτή την εποχή που όλα ξεθεμελιώνονται. Όπως γράφει και το ημερολόγιο της Αδελφότητας Βιθυνών,  «Άγιος Νικόλας, ένας ναός του Στοχασμού και της Μνήμης».