Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Μετά από 3 κολασμένα χρόνια για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και για την Ελλάδα και για την Αυτοδιοίκηση, ήρθε η στιγμή να κάνουμε τον απολογισμό μας και να ορίσουμε ξανά το μέλλον μας. Αναλάβαμε το 2011 τον ενιαίο Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Με τη χώρα μας να συνθλίβεται από την τρόικα και το μνημόνιο, την Αυτοδιοίκηση να καλείται να λειτουργήσει με 60% λιγότερους πόρους από την κρατική επιχορήγηση και με τον πρώην Δήμο Νίκαιας να κουβαλάει ένα τεράστιο χρέος 87.000.000€.

Η επίθεση που δέχτηκε η Αυτοδιοίκηση αυτήν την τριετία από το κεντρικό κράτος είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά είδαμε το προσωπικό της να μειώνεται κατά 30% και αρμοδιότητες όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες να χάνονται οριστικά από αυτήν.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις ανεπάρκειες, την αδυναμία του “Καλλικράτη” να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες και το δύσκολο εγχείρημα να λειτουργήσουν οι δυο Δήμοι Νίκαιας και Ρέντη με ενιαίο τρόπο, καταλαβαίνει κανείς γιατί η αυτοδιοικητική θητεία που τελειώνει, ήταν η δυσκολότερη από ποτέ.
Κι όμως, εμείς καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι. Όταν δίπλα μας κατέρρεε το σύμπαν, εμείς καταφέραμε να σώσουμε την πόλη και να βοηθήσουμε μέσω των κοινωνικών δομών μας, πολλές εκατοντάδες συμπολίτες μας που συνθλίβονταν από την ανεργία και τη φτώχεια.
Όταν το 2010 η χρεοκοπία του Δήμου ήταν δεδομένη, εμείς καταφέραμε το 2014 να μιλούν όλοι για το οικονομικό θαύμα που έγινε στο Δήμο μας. Όχι μόνο καταφέραμε να γλιτώσουμε το Δήμο από τη χρεοκοπία, αλλά σήμερα η πόλη μας να εμφανίζεται ως πρότυπο διαχείρισης και λειτουργίας.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν έγινε αυτό νωρίτερα, τα “καλά χρόνια” της ελληνικής οικονομίας. 
Γιατί οδήγησαν την πόλη στην αναξιοπιστία και την οικονομική εξαθλίωση; 
Πώς τολμούν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι να ζητούν σήμερα την ψήφο μας;
Καταφέραμε λοιπόν σε αυτήν την εποχή της κρίσης να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, να τον βγάλουμε από το “βαθύ κόκκινο” που βρισκόταν, να ανταποκριθούμε σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του παρελθόντος, να κάνουμε τους εργαζόμενους να νιώσουν ασφαλείς και να μπορούμε πλέον να χαράξουμε τη δική μας πορεία, χωρίς δεσμεύσεις από κανέναν. Η πόλη μας ξαναβλέπει το φως, μετά από χρόνια στο σκοτάδι, λόγω του οικονομικού χρέους.

  • Καταφέραμε να κάνουμε τη Νίκαια μια πόλη καθαρή, χωρίς σκουπίδια. Η ανακύκλωση αναπτύχθηκε παντού στην πόλη και αγοράζονται νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, η πόλη μας γίνεται κάθε μέρα καθαρότερη.
  • Αναπτύξαμε τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, με κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς σε ανασφάλιστους, δομές κατά της φτώχειας. Και όλα αυτά μέσα από ένα ισχυρό εθελοντικό δίκτυο αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμπολιτών μας, με την ευθύνη του Δήμου. Φυσικά και δεν αρκούν όλα όσα κάναμε, γιατί στην πόλη η φτώχεια είναι τεράστια. Όμως καταφέραμε πολλά και θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα με τη δική σας βοήθεια.
  • Συντηρήσαμε και αναπτύξαμε το πράσινο στην πόλη, διαμορφώσαμε νέες παιδικές χαρές, φροντίσαμε τα σχολικά κτίρια και κατασκευάσαμε 4 νέους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Επανακτήσαμε την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δήμου μας, αποκαταστήσαμε τη σχέση εργαζομένων του Δήμου και δημοτών, που είχε διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς σε αυτούς χρεώνονταν όλες οι ανεπάρκειες της Διοίκησης Μπενετάτου.
  • Κερδίσαμε από το Ε.Σ.Π.Α, την Περιφέρεια και άλλους φορείς, έργα αξίας 16.000.000€, που ήδη ξεκίνησαν και θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης στα χρόνια που έρχονται. Την εποχή της κρίσης, ο μόνος τρόπος για να κάνεις μεγάλα έργα είναι μέσα από τους φορείς που προαναφέραμε. Και μεις, με πολλή προσπάθεια το καταφέραμε.
Απέναντι σε αυτή μας την προσπάθεια, βρήκαμε όλο το πολιτικό προσωπικό της πόλης. Οι παλιοί αντίπαλοι, εμπρός στον κίνδυνο της εξαφάνισής τους, συνασπίστηκαν κόντρα στο καινούργιο που έφερνε η "Κίνησή" μας.
Όλοι αυτοί που για χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους και οδήγησαν την πόλη στην υποβάθμιση και την παρακμή, ενώθηκαν για να της στερήσουν τον φρέσκο αέρα που εμείς φέραμε. Το χθεσινό κατεστημένο δεν αντέχει ούτε τον τρόπο Διοίκησης, ούτε την αλλαγή νοοτροπίας που εμείς υπηρετούμε.
Όμως Φίλες και Φίλοι, για μια ακόμα φορά θα τα καταφέρουμε. Η πόλη και όλοι εμείς ΜΑΖΙ, έχουμε ακόμα μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.
Η κοινή μας πορεία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, θέλει δρόμο ακόμα για να φτάσει εκεί που όλοι ονειρευόμαστε.
Την τριετία που πέρασε, έγινε απλά το πρώτο και το πιο δύσκολο βήμα για να φτιάξουμε μια πόλη που θα τιμά εμάς και τα παιδιά μας.
Γνωρίζουμε καλά ότι ποτέ κανένας δε μας χαρίζει τίποτα. Με σκληρή δουλειά κατακτώνται οι επιτυχίες και 'μεις έχουμε σκοπό να σημειώσουμε μαζί σας, πολλές ακόμα επιτυχίες στα προσεχή χρόνια.
Η βαθιά μας αγάπη και γνώση για την Αυτοδιοίκηση, το όραμά μας για έναν ισχυρό και ενιαίο Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, ο συνεχής διάλογος με τους δημότες, η ακούραστη και αδιάκοπη προσπάθεια, είναι οι συντελεστές που εγγυώνται την επιτυχία της προσπάθειάς μας.
Σας καλούμε λοιπόν, να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας σε μας, να αγωνιστούμε για την νέα πόλη που οικοδομούμε ΜΑΖΙ, κόντρα στις φθαρμένες λύσεις του χθες.
Ό,τι ξεκινήσαμε το 2010, το συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το 2014. 

Γιώργος Ιωακειμίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη